Pentekening Pastorij op Beek te Meer door Josephus Koyen (15-06-1923)

Vier eeuwen familie Koyen in boek 

Het Nieuwsblad van 3 januari 2007, door Ronny van den Ackerveken

HOOGSTRATEN - In taverne ,,Bij de Paters" in Meersel-Dreef werd zaterdag het familieboek Koyen aan de leden van de familie uitgereikt. Het 550 pagina's tellende boek geeft een overzicht van de nazaten van Cornelius Coyen sinds 1580.

De drie samenstellers konden zich baseren op een familieboek dat Antoon Koyen twintig jaar geleden had gemaakt. Dat de uitreiking vlakbij de grens plaatsvond, is niet toevallig.

,,Geografisch gezien ligt het zwaartepunt van de familie Koyen in de grensstreek", zegt medesamensteller Joep Koyen. ,,Langs Nederlandse zijde in Chaam en aan de Belgische kant in Meerle. We hebben geprobeerd om iedereen die Koyen, Koijen of Verkooyen heet op te sporen. Toch konden we een aantal mensen niet bereiken, ondanks de vooruitgang dankzij internet en e-mail. Nog langer wachten kon niet want de bedoeling was om het boek in 2006 klaar te hebben."

,,We zijn twintig jaar na de eerste uitgave en het is tien jaar geleden dat Antoon Koyen is overleden. Bovendien is het 175 jaar geleden dat de grens tussen beide landen is ontstaan. De Koyens waren inwoners van het vroegere hertogdom Brabant en daarom symboliseert de omslag Brabant aan beide kanten van de grens."

Er zijn driehonderd exemplaren van het boek gedrukt. Arnold Van Aperen en Harrie Nuijten kregen als burgemeesters van respectievelijk Hoogstraten en Alphen-Chaam een boek overhandigd. Zij waren uitgenodigd als vertegenwoordigers van de stamdorpen Meerle en Chaam. Alle informatie over de familie Koyen staat op de website www.koyen.com. (ram)