De Koyens zijn een grensgeval

Door Berry van Oers

Donderdag 28 december 2006 - CHAAM/MEERLE –

De Koyens zijn letterlijk en figuurlijk grensgevallen“, zegt Joep Koyen. Hij is een van de samenstellers van het boek over de geschiedenis van de familie Koyen. De twee stamdorpen van de familie zijn Chaam en Meerle.



De omslag van het boek over de familie Koyen.


Het boek geeft een nauwkeurig overzicht van de nazaten van Cornelius Coyen die in 1580 in Meerle werd geboren. De auteurs beschrijven de tijden waarin de verschillende generaties leefden.

In 1813 namen wrede kozakken van het Pruisische leger de streek rond Meerle in. Ze eisten huizen, schuren, paarden, karren, eten en vooral bier op. Daarnaast vergrepen ze zich aan het vrouwvolk.

Bij Johannes Koyen waren 390 kozakken gelegerd. Johannes leverde honderden laarzen aan de kozakken. Het boek is een update van het boek dat Antoon Koyen uit Geel twintig jaar geleden schreef. Joep Koyen: „Inmiddels kwam er een generatie bij. In archieven vonden we nieuwe gegevens over de oudere generaties. Daarom besloten we het boek te updaten.“ In het boek passeren markante Koyens de revue zoals de schout uit Meerle op het einde van de achttiende eeuw; Mart Koyen uit Baarle-Nassau die zijn kost ooit verdiende met een draaimolen; doctor Milo Koyen uit Tongerlo en Suzanne Koyen die in 1983 meedeed aan de verkiezing van Brabants mooiste.

In 1933 schoot de douane Louis Koyen neer op de weg tussen Chaam en Baarle. Ter gelegenheid van die gebeurtenis componeerde men het lied ‘Het smokkeldrama van Chaam’.

Een uitleg van de naam Koyen verwijst naar herders die hun schapen ’s nachts in kooien onderbrachten. Ook treffen we vanaf 1300 Koyens aan in Polen, Duitsland en Denemarken.

Joep Koyen: „De Duitse rockgroep ‘Koyen’ is wellicht familie.“ Het boek bevat ruim vierhonderd bladzijden en is rijk geïllustreerd. Meer informatie is te vinden op de website http://www.koyen.com./




Terug naar de vorige pagina
Return to the previous page